Over

De School for Participation is een initiatief van de afdeling Participatie van het Amsterdam UMC (afdeling Metamedica, locatie VUmc). Al jaren is de vakgroep voorloper op het gebied van participatie in onderzoek en participatief actieonderzoek.

Meer over de oprichters en trainers van de School for Participation:

Tineke Abma is hoogleraar ‘Participatie & Diversiteit’ aan de afdeling Metamedica van opiauteurabmatinekehet Amsterdam UMC, voorheen bijzonder hoogleraar Cliënten participatie in de ouderenzorg. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring met patiënt participatie en participatief onderzoek. Publiceerde oa Zeggenschap in wetenschap (Lemma, 2007) en het internationale handboek ‘Participatory Research for Health and Social Well-Being’ bij Springer. Haar werk werd onderscheiden met de Crebolder award voor de maatschappelijke impact ervan.

92c0db00-7ebd-4404-b82a-934a94fb62cb-originalChristine Dedding  is universitair hoofdonderzoeker bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Voortrekker op het gebied van participatie en co-creatie met ‘kwetsbare’ groepen in Nederland, in het bijzonder kinderen en jongeren. Ze is bruggenbouwer tussen wetenschap en praktijk. Ze ontwikkelde en geeft een leergang en masterclasses op het gebied van jongerenparticipatie. Ze redigeerde ‘De rafels van participatie in de gezondheidszorg’ (Boom/Lemma, 2012) en schreef mee aan het boek ‘Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek: Ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd’.

Barbara Groot is onderzoeker bij de afdeling Metamedica van0 het Amsterdam UMC. Ze doet participatief actieonderzoek in diverse contexten, van GGz, langdurige zorg, chronische zorg en participatie in de wijk. Ze werkte onder andere voor het Longfonds aan een toolkit voor patiëntenparticipatie in zorgverbetertrajecten en een toolkit voor participatief werken samen met ouderen in de wijk. Ze geeft les in participatie in onderzoek, naast kwalitatief onderzoek en participatief actieonderzoek. Ze coördineert het Centrum voor Cliëntervaringen sinds de start, het leerplatform voor participatie. In samenwerking met diverse ervaringsdeskundigen / co-onderzoekers.

0-2

Saskia Duijs, is docent en onderzoeker bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Ze heeft diverse PAR onderzoeken gedaan binnen het Centrum voor Clientervaringen (én daarbuiten) op het gebied van bewonersparticipatie in de wijk, cliëntparticipatie in de wijkzorg en in de GGZ. Ze werkt met een combinatie van traditionele kwalitatieve onderzoeksmethoden en innovatieve arts-based methoden, zoals photovoice. Ze geeft les in kwalitatief onderzoek, medische sociologie en participatief onderzoek. Ze werkt op dit moment aan een participatief actieonderzoek naar de ervaringen van zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers in de transitie vanuit een kritisch gender en intersectioneel perspectief.

Internationaal is de School for Participation ingebed in diverse netwerk, waaronder de International Collaboration of Participatory Health Research (ICPHR).

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: