Over

De School for Participation is een initiatief van de afdeling Participatie van het Amsterdam UMC (afdeling Metamedica, locatie VUmc). Al jaren is de vakgroep voorloper op het gebied van participatie in onderzoek en participatief actieonderzoek.

Meer over de oprichters en trainers van de School for Participation:

opiauteurabmatinekeTineke Abma is hoogleraar ‘Participatie & Diversiteit’ aan de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC, voorheen bijzonder hoogleraar Cliënten participatie in de ouderenzorg. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring met patiënt participatie en participatief onderzoek. Publiceerde oa Zeggenschap in wetenschap (Lemma, 2007) en het internationale handboek ‘Participatory Research for Health and Social Well-Being’ bij Springer. Haar werk werd onderscheiden met de Crebolder award voor de maatschappelijke impact ervan. Naast haar hoogleraarschap is Tineke directeur van Leyden Academy on Vitality and Aging.

Christine_DeddingChristine Dedding  is associate professor Participatie & Co-creatie bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Voortrekker op het gebied van participatie en co-creatie met ‘kwetsbare’ groepen in Nederland, in het bijzonder kinderen en jongeren. Ze is bruggenbouwer tussen wetenschap en praktijk. Ze ontwikkelde en geeft een leergang en masterclasses op het gebied van jongerenparticipatie. Ze redigeerde ‘De rafels van participatie in de gezondheidszorg’ (Boom/Lemma, 2012) en schreef mee aan het boek ‘Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek: Ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd’.

0Barbara Groot is onderzoeker bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Ze doet participatief actieonderzoek in diverse contexten, van GGz, langdurige zorg, chronische zorg, moeders in armoede, en participatie in de wijk. Focus van haar werk is de ethiek van samenwerking in participatieve projecten. Ze werkte graag op een creatieve en arts-based manier, samen met kunstenaars en mensen waar het om gaat in het onderzoek. Ze geeft les in participatie in onderzoek, naast kwalitatief onderzoek en participatief actieonderzoek. Ze coördineert het Centrum voor Cliëntervaringen sinds de start, het leerplatform voor participatie. In samenwerking met diverse ervaringsdeskundigen / co-onderzoekers.

0-2Saskia Duijs, is docent en onderzoeker bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Ze heeft diverse PAR onderzoeken gedaan binnen het Centrum voor Clientervaringen (én daarbuiten) op het gebied van bewonersparticipatie in de wijk, cliëntparticipatie in de wijkzorg en in de GGZ. Ze werkt met een combinatie van traditionele kwalitatieve onderzoeksmethoden en innovatieve arts-based methoden, zoals photovoice. Ze geeft les in kwalitatief onderzoek, medische sociologie en participatief onderzoek. Ze werkt op dit moment aan een participatief actieonderzoek naar de ervaringen van zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers in de transitie vanuit een kritisch gender en intersectioneel perspectief.

minneMinne Bakker is postdoc onderzoeker en docent bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC. Ze is voor haar onderzoek verbonden aan de leerstoel Disability Studies. Transdisciplinair werken – waarbij professionals, ervaringsdeskundigen, naasten, en andere relevante stakeholders tezamen worden betrokken – staat centraal in haar werk als onderzoeker. In haar promotieonderzoek experimenteerde ze met patiëntenparticipatie in een RCT. Daarnaast is ze onderwijscoördinator op het gebied van kwalitatieve onderzoeksmethoden, waarbij ze een rol speelt in zowel bachelor-, master-, als post-graduate onderwijs.

Truus_TeunissenTruus Teunissen is gepromoveerd bij de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC, en heeft ervaringsdeskundigheid op het gebied van longziekte en kanker. Momenteel is ze (gast)onderzoeker op het gebied van participatie en zeggenschap van kwetsbare mensen, ervaringsdeskundigheid, lichaamservaring van mensen met de ziekte MS en COPD. Ze is als commissielid betrokken bij diverse gezondheidsfondsen en prijzen. Al jaren geeft ze trainingen aan patiënten die als ervaringsdeskundige vanuit het patiënten perspectief onderzoekvoorstellen beoordelen en evalueren. Voor het beoordelen van onderzoek door patiënten heeft zij een set van beoordelingscriteria ontwikkeld, voortkomend uit haar proefschrift.

Internationaal is de School for Participation ingebed in diverse netwerk, waaronder de International Collaboration of Participatory Health Research (ICPHR).

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: